ePub

epubiconEPub je format datoteke otvorenog standarda za digitalne knjige.

E-knjige se izrađuju u različitim formatima što je obično vezano za proizvođače hardvera i softvera za izradu i čitanje e-sadržaja. Od formata se uglavnom koriste EPUB, PDF, AZW, MOBI, KF8, ODF, iBooks Author, NOOK Kids.

Najčešće korišteni formati su EPUB i PDF, a zbog velike popularnosti Amazon Kindle uređaja, u velikoj mjeri su dostupne e-knjige u KF8 i AZW formatima.

EPUB (engl. Electronic Publication) je besplatan i otvoren format koji je 2007. godine prihvaćen i dalje razvijan od strane IDPF (engl. International Digital Publishing Forum), međunarodne organizacije koja okuplja različite dionike i razvija standarde u području e-knjiga i digitalnog izdavaštva.

EPUB predstavlja standard kad je riječ o izradi e-knjiga, a baziran je na različitim drugim tehnologijama i standardima kao što su XML, CSS, XHTML i Open eBook. Ekstenzija za datoteke je .epub.

EPUB format odlikuje to što se sadržaj (stranica sa tekstom i drugim vrstama sadržaja) prilagođava različitim veličinama zaslona uređaja na kojem se čita, a najnovija verzija EPUB 3 uz unapređenje pojedinih funkcionalnosti vezanih za prikaz strukturiranog teksta i grafike, omogućuje i integraciju multimedije u sadržaj. Prezentacija dokumenta na uređaju regulira se definiranjem stila stranice.

E-knjige u EPUB formatu mogu se čitati na većini uređaja (Apple uređaji, uređaji s Android operativnim sustavom i dr.) i s većinom aplikacija za čitanje e-knjiga (Moon+ Reader, Aldiko, Adobe Digital Editions, Sony Reader i dr.). Amazonovi Kindle uređaji ne podržavaju EPUB format, osim Kindle Fire uređaja na kojem se uz pomoć drugih aplikacija za čitanje e-knjiga mogu čitati i e-knjige u EPUB formatu.

Prednost koju ePub format pruža čitateljima jest ta da omogućuje automatsko prilagođavanje teksta knjige različitim veličinama zaslona, uključujući pametne telefone, prijenosna računala i e-čitače.

Kobo Reader

iBook Reader

Košarica

Add a product in cart to see here!
0